Als je een crossmotor koopt kan het best frustrerend zijn om te leren hoe je deze precies in neutraal moet zetten. Het komt nog wel eens voor dat mensen bij de eerste crossmotor die zij kopen denken dat ze de motor in neutraal zetten, terwijl het gewoon de eerste of tweede versnelling blijkt te zijn. Om je te helpen dit te voorkomen hier een aantal tips.
Tips om je crossmotor in de neutrale versnelling te zetten
Allereerst is het belangrijk om te weten wat voor een type crossmotor je hebt. Elke motor is anders en sommige types hebben nou net een iets andere manier van schakelen dan andere. Bovendien, wanneer jij je motor uitvoerig bestudeerd, leer je je motor ook beter kennen en raak je ermee vertrouwd. Het is op deze manier alleen maar een win-win situatie dus.
Leer de koppeling kennen
Een heel belangrijk onderdeel bij je crossmotor in neutraal zetten, is weten hoe de koppeling werkt. Zorg er dus eerst voor dat je deze goed leert kennen. De koppel van je motor zit aan je linkerkant. Doordat hij daar zit, kun je er tijdens het rijden makkelijk bij met je linkervoet. De beste manier om de koppeling goed te leren kennen is om op een open vlakte zonder veel obstakels te gaan rijden. Door hier veel te rijden op verschillende snelheden raak je meer vertrouwd met de koppeling, en word het makkelijker deze te gebruiken.
Koppeling en gas
Ook niet geheel onbelangrijk is te weten hoe je met het gas om moet gaan. Wil je vooruit komen met je motor wanneer je deze hebt gestart, dan zul je namelijk de koppeling en het gas samen moeten gebruiken. Alleen zo kom je erachter, hoe jij je crossmotor in neutraal zet.
De neutrale versnelling van je crossmotor zit namelijk altijd tussen de eerste en de tweede versnelling in. Dus, wanneer je naar de eerste versnelling wilt schakelen vanuit neutraal, schakel je naar beneden. Wil je de motor in zijn tweede versnelling of hoger, dan schakel je naar boven toe.
Crossmotor in neutraal, wat betekent het?
Wat betekend het nou eigenlijk, je crossmotor in neutraal zetten? Voor iemand die nog geen motor rijdt, is dat een logische vraag. Wanneer je motor neutraal staat, betekend het dat je motor is ontkoppeld, en je de koppeling los kunt laten wanneer de motor draait (net als bij een auto eigenlijk). De neutrale versnelling van je crossmotor zou je dus kunnen gebruiken wanneer je even stil staat om uit te te rustenof bij het uitrijden van je rondje na een wedstrijd.
Hoe vaak gebruik je de neutrale versnelling?
Wanneer jij je crossmotor gebruikt voor wedstrijden gebruik je de neutrale versnelling bij de start. Ook aan het eind, wanneer je aan het uitrijden bent, kun je hem in zijn neutraal zetten.
Op de openbare weg gebruik je dit wel vaker. Zoals bij een stoplicht of bij een rustpauze, maar ook start je je crossmotor vanuit z’n neutraal.
Opkomen koppeling
Let er bij het opkomen van de koppeling wel op dat je niet te weinig gas geeft en de koppeling te snel opkomt, want dan slaat je motor af. Ook wanneer je genoeg gas geeft, maar de koppeling te snel op komt kan het fout gaan net als wanneer je teveel gas geeft en goed opkomt, dan maak je namelijk een wheelie (wil je juist leren hoe je een wheelie doet? lees dan hier mijn wheelie tips). Geef je genoeg gas maar hoor je een hoop lawaai en kom je maar langzaam weg? Dan komt je koppeling te langzaam op.
Ook dit is weer een kwestie van oefenen, uiteindelijk voel je precies wat het beste werkt, en rij je er zo mee weg.
Waarom is neutraal niet de eerste versnelling op een motor?
In eerste instantie lijkt het niet helemaal logisch om de neutrale versnelling tussen de eerste en tweede versnelling op een motor te zetten. Echter zijn er uit historisch oogpunt hele goede redenen voor waarom dit op deze manier ingevoerd is. Motorcross is namelijk veel jonger dan dan motoren an sich. Hieronder behandel ik drie redenen:
- Het zorgt voor een gegarandeerd veilige manier van wegrijden uit stilstand. Als je naar beneden schakelt is er maar 1 mogelijkheid en dat is de eerste versnelling. Hierdoor zul je altijd veilig weg kunnen rijden zonder dat je in een te hoge versnelling staat
- Het is belangrijker om makkelijk de eerste versnelling te kunnen vinden dan ‘makkelijk’ je motor in neutraal te zetten. Het is dus logisch om de 1e versnelling de laagste te maken
- Het maakt een noodstop veiliger. Het is makkelijk te vergeten in welke versnelling je nu werkelijk staat. Zeker als je vaak achter elkaar schakelt (bijvoorbeeld bij file), dit kan er voor zorgen dat je anders perrongeluk in neutraal zou komen te staan. Als je dan weg wilt rijden en stil blijft staan is dat best gevaarlijk in het dagelijks verkeer, bij een stoplicht of in een file.