Ga naar de inhoud
Home » Tips om succesvol een wheelie te doen op een crossmotor.

Tips om succesvol een wheelie te doen op een crossmotor.

  Ik denk dat iedere motorrijder wel een wheelie zou willen kunnen doen, alleen niet iedereen durft het. Anderen weer, durven het wel, maar weten niet hoe ze een goede wheelie uit moeten voeren, waardoor het telkens verkeerd gaat en ze uiteindelijk de hoop maar opgeven. Daarbij zit er ook wel verschil in of het een crossmotor wheelie is, of een scooter wheelie. Ook kan het met een motor en natuurlijk met de fiets.

  Een wheelie kan eigenlijk heel simpel worden uitgelegd. In het kort komt het er gewoon op neer dat je je gewicht naar achter verplaatst (boven je achterwiel), terugschakelt en dan vol gas geeft. Dit zou voldoende moeten zijn om je voorwiel van de grond te krijgen. Als u terug met beide wielen op de grond wilt, hoef je slechts licht de rem in te drukken. Dat is eigenlijk alles.

  Hoe doe je een wheelie op een crossmotor?

  In de praktijk blijkt dit vaak wat lastiger, zeker voor beginnende rijders. Daarom hieronder een aantal tips om je te helpen bij je eerste wheelie op je crossmotor!

  1. De eerste stap

  Wat heel belangrijk is bij het maken van een wheelie, is het gebruik maken van je achterrem. Het is dan ook belangrijk dat je niet bang bent deze te gaan gebruiken, zodat je er vertrouwd mee raakt. Je moet je achterrem echt gaan leren kennen want, wanneer er iets onverwachts gebeurt of er een tegenligger aan komt, zul je deze binnen korte tijd moeten kunnen gebruiken. Belangrijk is in ieder gevaldat je altijd je voet bij de achterrem houdt.

  2. Probeer te ontspannen

  Nog een belangrijk punt is om te ontspannen. Je krijgt namelijk al gauw de neiging te gespannen op de crossmotor te gaan zitten. Wanneer je dan gaat oefenen, gaat dat niet werken.

  Het beste kun je beginnen met een oefening door langzaam te gaan rijden en daarna iets meer gas te geven. Zodra je dan iets sneller gaat trek je de koppeling een klein beetje in, om hem vervolgens los te laten. Zorg ervoor dat je bij deze oefening heel ontspannen blijft. Als je te gespannen bent kan het namelijk zijn dat je met je ene hand wat harder gaat trekken als met de ander, en dat kan fout aflopen. En dat is natuurlijk niet de bedoeling!

  Bij deze oefening gebeurd er nog niets spannends, het enige wat je leert is te ontspannen. Wanneer dit vaak geoefend word en je het gas telkens iets verhoogd, zul je al gauw vertrouwen hebben in de hoeveelheid gas dat je moet geven.

  3. Zoek een goede locatie om te oefenen

  Wat ook erg belangrijk is voor een crossmotor wheelie is de locatie. Zorg voor een rustige omgeving, zonder zijwegen waar ineens verkeer vandaan kan komen. Want wanneer je bezig bent met je wheelie, let je niet zo goed op zijwegen, en we willen natuurlijk geen ongelukken.

  Zorg er wel voor dat het een locatie is waar je je op je gemak voelt. Teveel lawaai om je heen kan voor afleiding zorgen, net als bijvoorbeeld een streep op de weg waarvan jij weet dat jij je daar makkelijk aan irriteert. Natuurlijk moet de weg ook niet te smal zijn, en hij moet lang genoeg zijn om te kunnen oefenen met een wheelie!

  4. En dan de wheelie zelf

  Wanneer jij denkt, en ook echt aan voelt, dat je er klaar voor bent, kun je gaan beginnen met de wheelie oefenen. Je zet je motor in de eerste versnelling en zorgt ervoor dat je voet bij de achterrem in de buurt zit. Zorg er nu voor dat je sportief optrekt totdat je ongeveer 50-60 km/uur rijdt.

  Als je agressief optrekt, wordt de motor van voren wat lichter. Wanneer je dan vervolgens 50-60 km/uur rijdt laat je je gas los, en vervolgens zakt de motor weer in de vering. Wanneer die weer terug veert, hou je het gas weer in. Dit gebeurt allemaal heel rap en als het niet in één keer wilt lukken is dat ook helemaal niet erg. Wanneer je dan je gas weer inhoudt, krijgt je voorwiel ook een zetje, daardoor komt deze makkelijker omhoog.

  Op het moment dat je loslaat, druk dan zelf de vering ook iets in. Op het moment dat je weer gas geeft trek je tegelijkertijd iets aan het stuur. Misschien is nu je eerste reactie dat je het gas los wilt laten zodat allebei de wielen weer op de grond staan. Belangrijk hierin is dat je dit een paar keer oefent zodat jij je ontspannen kunt voelen bij deze actie. Zodra je meer gas bij durft te geven zul je vanzelf merken dat je steeds hoger komt.

  Je denkt dan misschien dat je achterover slaat, maar dit gebeurt niet  zo snel. Vaak is dit juist wat je tegenhoud een wheelie te proberen. Probeer je over die angst heen te zetten, door het vaker te oefenen.

  Waarom zou je een wheelie oefenen?

  Het leren van een goede wheelie is niet alleen leuk voor de show (om stoer mee te doen) maar kan ook nog eens heel handig zijn als je offroad gaat rijden. Het kan namelijk zomaar gebeuren dat je over een grote steen of boomstam heen moet manoeuvreren. Dan is het belangrijk om te weten hoe je je voorwiel makkelijk van de grond krijgt.