Ga naar de inhoud
Home » Welke sporten zijn uit motorcross voortgekomen?

Welke sporten zijn uit motorcross voortgekomen?

  supermoto motorcross aftakking

  Door de populariteit van motorcross zijn er al een aantal sporten uit voortgekomen. Sporten die wellicht lijken op motorcross, maar allemaal toch andere elementen bevatten waardoor het zijn eigen sport is geworden.

  Aftakkingen van motorcross

  Hieronder bespreken we 6 aftakkingen van de motorcross sport die veel voorkomen.

  1. Freestyle

  De eerste sport die voortgekomen is uit motorcross is freestyle. Freestyle motorcross, ofwel FMX, is een sport waarbij de motorrijder de jury probeert te overtuigen door middel van stunts en trucs. Hier zijn twee verschillende aftakkingen van. Bij de eerste, Big Air genaamd, mag elke rijder zijn kunsten vertonen op een ramp. Hij word gejureerd op de trucs die hij laat zien, de moeilijkheid van deze trucs, de originaliteit van de trucs en de stijl van rijden. Hij mag twee keer een sprong maken en krijgt dan ook twee keer een score tussen de 0 en de 100. Zijn hoogste score van deze twee wordt vergeleken met de hoogste score van zijn tegenstanders om te zien wij er wint.

  Bij de tweede vorm van freestyle gaan de motorrijders een soort parcours af. Dit parcours bestaat uit verschillende heuvels en hoeken waarbij de motorrijders trucs kunnen uitvoeren. Zij krijgen hiervoor een bepaalde tijd waarin zij deze trucs kunnen uitvoeren voor de jury. Ook bij deze vorm van freestyle gaat het om de originaliteit, stijl en moeilijkheidsgraad van de trucs.

  2. Supermoto

  De tweede aftakking van motorcross die we in deze tekst gaan bekijken is de Supermoto. Bij supermoto maken de deelnemers gebruik van verschillende soorten weg. De wedstrijd vindt niet alleen plaats op asfalt of zand, maar juist op verschillende soorten ondergrond. Dit geeft een moeilijkheidsgraad aan de competitie. Deelnemers moeten niet alleen goed zijn in het rijden op wegen of zand, maar juist op allebei de onderdelen. De motoren die gebruikt worden voor supermoto hebben vaak een aangepaste vering en grotere remschijven of -zuigers. Supermoto is vooral bekend in Europa en om precies te zijn worden in Frankrijk de meeste wedstrijden gereden.

  3. ATV

  Een andere sport die is afgeleid van motorcross is ATV/Quad cross. Het grote verschil met een normale motorcross is dat bij deze vertakking gebruik gemaakt wordt van een ATV of een Quad. Dit zijn vierwielers in plaatst van tweewielers. Er zijn een hoop verschillende vormen van cross met een ATV of Quad. Vaak hebben de wedstrijden met deze voertuigen vooral te maken met snelheid en gaat het dus om een race over verschillende terreinen. Je kunt hierbij denken aan woestijnen, bergen, bossen en wegen. Omdat het verschillende soorten terrein, zijn er dus ook verschillende voertuigen. Een ATV of quad die geschikt is voor zandwegen of een woestijn, is natuurlijk minder geschikt voor normale wegen. Op die manier worden de verschillende voertuigen dan ook aangepast aan de verschillende soorten terrein.

  4. Supercross

  Ook supercross is een sport die voortgekomen is uit motorcross. Bij supercross worden verschillende elementen van andere sporten samengevoegd tot er een nieuw concept ontstaat. Supercross is een race evenement waarbij de motorrijders over een parcours moeten racen met obstakels en heuvels. 22 of 23 motorrijders gaan de strijd met elkaar aan in een race waarvan er uiteindelijk 9 doorgaan naar de volgende ronde. In de volgende ronde zullen deze motorrijders met elkaar strijden om de winst. Supercross is een veel bezocht evenement omdat dit niet op een groot terrein wordt gehouden, maar juist vaak in een stadion. Dit zorgt ervoor dat kijken naar een wedstrijd comfortabel wordt en daardoor evenementen in de supercross immens populair zijn. In Europa komt deze vorm iets minder voor, maar in Amerika is deze aftakking van motorcross een groot, jaarlijks evenement met duizenden bezoekers.

  5. Sidecarcross

  Nog een sport die is afgeleid van de motorcross is sidecarcross. Bij sidecarcross gaat het ook om een race. Het verschil met andere vormen van motorcross is dat bij deze race twee deelnemers per motor deelnemen aan de wedstrijd. De passagier neemt plaatst in de zijspan en zorgt er voor dat de motor in balans blijft. Dat doet hij of zij door middel van het gewicht van de motor te verplaatsen. De deelnemers die als eerst over de finish gaan winnen de wedstrijd. Sidecarecross is een aftakking van motorcross die heel veel in Europa voorkomt en daar ook de meeste populariteit kent. De sport is zelfs ooit uitgevonden in België, maar is in de rest van Europa aan populariteit gaan winnen na het einde van de tweede wereldoorlog. Hiervoor was de sport ook al bekend, maar nog niet zo populair als deze uiteindelijk zou gaan worden. Fysiek is deze vorm heel zwaar voor de persoon in de zijspan. Dat heeft te maken mat het balanceren.

  6. Mini motorcross

  De laatste sport die voortgekomen is uit motorcross is mini motorcross. Bij deze vorm van sport is het zo dat de deelnemers gebruik maken van miniatuur versies van de grotere motors. De mini motors zijn vaak ter grootte van een motor voor kleine kinderen. Dat was vroeger ook de enige manier hoe de sporters aan deze soort motoren kwamen. Zij moesten de motoren van de kinderen zo ombouwen tot zij hier gebruik van konden maken voor wedstrijden. Tegenwoordig is het zo dat ook deze motoren gewoon gemaakt worden door fabrieken, maar voor dat dat zover was, moesten de motorrijders dus gebruik maken van opgevoerde kinderen motoren. Ook bij de mini motorcross gaat het om snelheid. De deelnemer die als eerste over de finish is, wint de race.

  Tot slot

  Een immens populaire sport als motorcross zorgt dan ook daadwerkelijk voor een hoop aftakkingen. Deze aftakkingen worden geleidelijk aan net zo populair als motorcross waardoor er wereldwijd verschillende wedstrijden zijn in verschillende klassen.