Ga naar de inhoud
Home » 8 Tips om kinderen te leren Crossmotor rijden

8 Tips om kinderen te leren Crossmotor rijden

  crossmotor kinderen

  Belangrijk is om te benadrukken dat het niet erg is om fouten te maken, zolang je er maar van leert. Wees dus ook niet bang om uw kind te leren crossmotor rijden. Wel is het natuurlijk van groot belang dat je kinderen ten alle tijden veilig zijn. Lees daarom ook tips voor goede bescherming door. Deze is speciaal op ouders gericht!

  Is motorcross veilig voor kinderen?

  Motorcrossen is altijd riskanter dan rondrijden in het bos of plezier maken op een crossmotor in het veld. Hoe competitiever je wordt op een crossmotor, hoe meer risico’s je loopt.

  Als motorcross te riskant lijkt, en je wilt niet dat je kind gaat racen, dan is dat prima. Je kind kan nog steeds heel veel plezier beleven aan het rondrijden op de lokale circuits of in het veld.

  Elk type rijden zal risico’s met zich meebrengen. Maar goede bescherming voor kinderen zorgt ervoor dat deze risico’s binnen de perken blijven.

  Motorcrossraces kunnen voor sommige ouders de grenzen verleggen, maar het rijden op een crossmotor is niet altijd een kwestie van racen. Buiten de officiële banen rijden kan nog steeds heel leuk zijn!

  Leer kinderen motorrijden met deze tips!

  Hieronder behandel ik 8 tips die goed zijn om toe te passen als je je kind wilt leren rijden!

  1. Begin direct op 2 wielen

  Net als bij fietsen is wennen aan zijwielen niet ideaal. Als je eenmaal gewent bent aan een bepaald evenwicht van de motor is het lastig om daarna dit weer af te leren. Als je wel met zijwielen begint hebben ze twee keer in korte tijd een nieuwe leerervaring, wat niet altijd goed uitpakt.

  Het makkelijkst is dit door te doen als je er gewoon naast loopt en ze in eerste instantie niet laat omvallen. Op den duur kan je steeds wat minder ondersteuning bieden totdat ze het uiteindelijk helemaal zelf kunnen.

  2. Begin op een vlakke en rechte weg

  Mensen geven maar al te graag advies (ik ook). Maar niet elk advies is even goed. Het belangrijkste in mijn ogen is om wie je dan ook leert rijden (kind of volwassene) te beginnen op een stuk privé-terrein of een rechte en vooral vlakke weg.

  Het eerste wat iemand moet leren als hij gaat rijden is om rechtdoor te gaan! Dit doe je nu eenmaal het makkelijkste op een rechte weg. Begin gewoon met een stuk vooruit rijden en laat ze dan weer stoppen. Begin niet direct met keren en wat dan ook. Rijdt gewoon enkele keren een lang recht stuk om ze zo het gevoel van de motor en de kracht ervan te laten ervaren.

  3. Leer kinderen 1 ding per keer

  Je kunt maar zoveel in één keer leren. Dat is waar voor kinderen maar ook voor jezelf. Als je te veel nieuwe informatie in één keer binnenkrijgt onthoudt je het op den duur gewoon niet meer. Dit kan je voorkomen door niet te veel dingen in 1 les (van bijvoorbeeld 1 uur) te stoppen.

  Begin gewoon met het rechtdoor rijden in les één en spreek gelijk af dat je over een paar dagen verder gaat met bijvoorbeeld bochten maken. Zo voorkom je dat ze het idee hebben geen vooruitgang te boeken, maar houdt je het wel simpel genoeg.

  4. Begin op een kinder crossmotor

  Zorg ervoor dat kinderen op het juiste formaat crossmotor starten. Voor de meeste kinderen is het verstandig op een 50cc crossmotor te beginnen. Deze 50cc motoren zijn kleiner (dus ze kunne makkelijker bij de grond), lichter (dus makkelijker evenwicht te behouden) en zien er ook minder intimiderend uit. Als je de beschikking hebt over een 50cc motor van een vriend of kennis, of je bent bereid er 1 aan te schaffen, is het zeer verstandig om hierop te beginnen, zelfs als zou je kind misschien al iets te groot voor een 50cc motor zijn.

  Grotere crossmotoren zouden misschien ‘beter’ bij je kind passen, maar deze zijn vaak toch wel zwaarder en daardoor voor je kind moeilijker te hanteren, zeker als ze alleen nog maar ervaring op een fiets hebben.

  5. Begin op een open terrein en niet op een baan

  Kinderen een bocht van 180 leren maken is echt een uitdaging. Zoals ik hierboven al benoemde kan het gewicht van een crossmotor voor kinderen echt een probleem zijn. Hier sta je als volwassenen niet zo bij stil.

  Het helpt echt als je een groot open stuk land kan vinden om de bocht te oefenen. Op deze manier hebben kinderen zoveel ruimte als ze nodig hebben en kan je geleidelijk aan de bochten strakker en strakker maken. Uiteindelijk kunnen ze dan op een weg een bocht van 180 graden maken zonder af te hoeven stappen.

  6. Rust is belangrijk

  Crossmotor rijden is een sport, en net als bij andere sporten transpireer je veel. Daarom is het net als bij voetbal en andere sporten belangrijk om regelmatig een waterpauze te nemen. Op een crossmotor heb je het minder snel door dat je langzaam aan het uitdrogen bent omdat er meer adrenaline door je lichaam raast en doordat je over het algemeen een wat frisser gevoel houdt door de koele buitenlucht.

  Echter heeft een slechte hydratatie veel negatieve effecten zowel fysiek als mentaal. Let er dus op dat kinderen niet oververhit en uitgedroogd raken. Aan te raden is om elke 20 tot 30 minuten een korte pauze te nemen en wat te drinken. Zo put je het lichaam niet te veel uit en houd je het waterpeil op orde.

  7. Laat ze altijd goede bescherming dragen

  Kinderen kunnen erg onzeker zijn over hun uiterlijk en kleding. Zoals hierboven onder het kopje veiligheid al besproken is, is het verstandig een goede uitrusting aan te trekken. Zeker in de crossmotor wereld kun je ook voor kinderen echt stoere uitrustingen kopen.

  8. Falen mag

  Iedereen kent ze wel. De over-fanatieke ouders langs de zijlijnen van het veld. Dit komt helaas bij elke sport voor, dus ook bij motorcross.

  Al je je kind iets wil leren moet hij of zij zich goed beseffen dat falen onderdeel van het leerproces is. Je moet iets eerst niet kunnen om het te kunnen leren en er beter in te worden.

  Hoewel een voetbal natuurlijk een stuk minder intimiderend over komt op een kind dan een brommende crossmotor moeten ze bij beide sporten vertrouwen krijgen in hun eigen kunnen. Dit kan je als ouders alleen stimuleren door ze te laten zien dat jij ook fouten maakt en daar juist van leert.

  Kinderen willen wel eens gefrustreerd raken als iets niet wil lukken. Als je dit merkt en ze blijven erin hangen, dan is het niet erg om voor die dag te stoppen. Beter dat je een nieuwe dag met goede moed begint dan dat je kind er aan het einde van de dag zo mee klaar is dat hij weken niet wil oefenen.

  Als laatste

  Schrijf je kind in bij de local crossvereniging. Kinderen leren snel en ontwikkelen snel de vaardigheden die ze nodig hebben om deel te nemen aan regionale wedstrijden. Als je denkt dat je kind er klaar voor is, zoek dan op Google om je lokale motorcrossclub te vinden. Door lid te worden van een club kan je kind samen met andere racers rijden om belangrijke motorcrossvaardigheden verder te ontwikkelen.