Ga naar de inhoud
Home » Motorcross kampioenschappen binnen en buiten Nederland

Motorcross kampioenschappen binnen en buiten Nederland

  motocross kampioenschappen nederland en wereld

  De grootste motorcross kampioenschappen in de wereld

  We beginnen met een overzicht van de wereldwijde kampioenschappen. Lees hieronder meer over de 6 grote kampioenschappen waar ook Nederlanders aan deelnemen.

  FIM Wereldkampioenschap motorcross

  Het FIM Grand Prix Wereldkampioenschap Motocross wordt voornamelijk in Europa gehouden, maar omvat ook evenementen in Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië, Australië en Afrika. Het is de belangrijkste Motocross kampioenschap wereldwijd. Er zijn vier klassen: MXGP voor 450cc, MX2 voor 250cc, MX3 voor 650 en Women’s MX. De wedstrijden bestaan uit twee races die moto’s worden genoemd met een duur van 30 minuten plus twee ronden.

  Bekijk hier de uitslagen van vorige edities.

  AMA motorcross kampioenschap

  Het AMA Motorcross Kampioenschap begint half mei en gaat door tot eind augustus. Het kampioenschap bestaat uit twaalf ronden op twaalf grote circuits over het hele continent van de Verenigde Staten. Er zijn drie klassen: de 250 motorcrossklasse voor 0-125 cc 2-takt of 150-250 cc 4-takt motoren, de 450 motorcross klasse voor 150-250 cc 2-takt of 251-450 cc 4-takt machines en een vrouwenklasse.

  Bekijk hier de uitslagen van vorige edities.

  Motorcross der Naties

  De jaarlijkse Motocross der Naties wordt aan het eind van het jaar gehouden, wanneer de nationale en wereldkampioenschapsreeksen zijn afgelopen. De wedstrijd bestaat uit teams van drie rijders die hun land vertegenwoordigen. Elke renner neemt deel in een andere klasse (MX1, MX2 en “Open”). Er zijn drie motos met twee klassen per moto. De locatie van het evenement verandert van jaar tot jaar. De Verenigde Staten, België en Groot-Brittannië hebben het grootste succes gehad.

  Bekijk hier hier de uitslagen van vorige edities.

  Brits motorcross kampioenschap

  Het Maxxis British Motocross Championship is de belangrijkste Britse off-road competitie en is georganiseerd in klassen van MX1 en MX2. MX1 is voor 250 cc tot 450 cc (viertakt) en MX2 voor 175 cc tot 250 cc viertakt motorfietsen. In 2007 werd een extra jeugdklasse, de MXY2-klasse, aan het programma toegevoegd.

  In 2009 werd de ‘veteranen’ competitie geïntroduceerd. Deze omvatte in eerste instantie maar 2 ronden. Maar de belangstelling hiervoor bleek zo groot dat ze daar in 2011 een 3de ronde aan toegevoegd hebben.

  zijspancross kampioenschap

  Wereldkampioenschap zijspancross

  Het Wereldkampioenschap zijspancross wordt sinds 1980 jaarlijks georganiseerd door de Fédération Internationale de Motocyclisme (FIM).

  Het kampioenschap verving het Europees kampioenschap dat van 1975-1979 werd georganiseerd en dat op zijn beurt de FIM Cup verving waarom van 1971-1974 werd gestreden. De deelnemers aan het wereldkampioenschap zijn voornamelijk amateurs, met slechts een paar topsporters (professionals).

  Bekijk hier de winnaars van vorige edities.

  Europeeskampioenschap quadcross

  Het europeeskampioenschap quadcross wordt sinds 2008 door de FIM georganiseerd. Daarvoor is in 2007 de Coupe d’ Europe georganiseerd. Quadcross of European Nations is daar later ook aan toe gevoegd. Hierin strijden rijders uit hetzelfde land in teams van 3 tegen andere landen. Eerst deden hier alleen Europese landen aan mee maar tegenwoordig zie je hier ook landen van buiten Europa in verschijnen.

  Bekijk hier de winnaars van vorige edities.

  De grote kampioenschappen in Nederland

  Naast wereldwijde kampioenschappen zijn er ook enkele Nederlandse wedstrijden. Deze bespreken we kort hieronder. Klik op de links om meer over de uitslagen van vorige edities te weten te komen.

  Nederlandskampioenschap motorcross

  De KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging, aangesloten bij de FIM) organiseert profs en semi-profs wedstrijden voor het Open Nederlands Kampioenschap (ONK). Sinds 2016 heet het ONK officieel: Dutch Masters of Motocross.

  Bekijk hier de winnaars van vorige edities.

  quad cross kampioenschap

  Nederlandskampioenschap quadcross

  In Nederland begon de M.O.N. (Motorsport Organisatie Nederland, aangesloten bij de IMBA) als eerste bond met het organiseren van trike/quad wedstrijden. In 1986 was het eerste Nederlands Kampioenschap, hierin reden nog voornamelijk trikes. Vanaf 1987 begon de KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging, aangesloten bij de FIM) ook met het organiseren van een Nederlands Kampioenschap voor quads. De KNMV heeft van 1987 tot eind jaren 90 kampioenschapwedstrijden georganiseerd en wordt gezien als de hoogste quadklasse van Nederland.

  Bekijk hier de winnaars van vorige edities.