Ga naar de inhoud
Home » Wat is het beste formaat crossmotor voor mijn lengte?

Wat is het beste formaat crossmotor voor mijn lengte?

  Je hebt voor jezelf besloten dat het tijd is om je eerste, echte crossmotor te kopen.

  Maar, waar begin je dan? Niet elke crossmotor is hetzelfde en welk type het beste bij jou past, hangt van heel veel verschillende factoren af. In dit artikel leg ik je uit van welke factoren dit allemaal afhangt en wat het beste formaat crossmotor is voor jou.

  Welke factoren zijn belangrijk?

  Er zijn natuurlijk een aantal factoren die meespelen bij het uitkiezen van de perfecte crossmotor. Ieder mens is uniek en daarom zijn er ook verschillende motors op de markt. De een is wat zwaarder, de ander heeft meer cc en weer een ander is meer geschikt voor mensen die heel lang zijn.

  Je gewicht en leeftijd

  Wanneer je nog geen 1.65m bent of onder de 65kg weegt, zijn er een aantal punten waar je rekening mee moet houden. Zo is het erg belangrijk dat je met je voeten bij de grond kunt komen wanneer je op de motor zit. Het is hierbij belangrijk dat je voeten bijna helemaal op de grond staan, dus in ieder geval de hele voorvoet. Wanneer je dit doet met blote voeten, weet je gelijk wat de juist zithoogte is.

  Ook speelt je gewicht zeker mee. Je moet de motor namelijk wel onder controle kunnen houden. Is de motor te zwaar voor je, dan kan het gebeuren dat je met de motor valt als je bijvoorbeeld stil staat, omdat je het gewicht niet op kunt vangen. In dit geval is een lichtere motor dus verstandiger.

  Relatief lange mensen daarin tegen, kunnen het ook lastig vinden een goede motor uit te kiezen. Dit omdat ze snel last kunnen krijgen van hun rug, omdat ze niet comfortabel genoeg zitten. Een motor kan altijd wel wat aangepast worden, maar het is gemakkelijker een motor te verkleinen, als dat je hem moet vergroten.

  Verschillende cc’s en zadelhoogte

  Er zijn een aantal lichtere motoren waar je uit kunt kiezen wanneer je een beginner bent, of vrij klein bent. Een 80cc semi-automaat bijvoorbeeld, een automaat van 65cc of een geschakelde van 85cc. Daarnaast heb je dan ook de keuze uit een 125 tweetaks of een 240 viertaks.

  Mocht het mogelijk zijn, dan kun je het beste een proefrit maken. Dit om te kijken of je goed en stabiel zit, en met je voeten bij de grond kunt komen. Je kunt dan ook meteen kijken of het gewicht niet te zwaar is voor je. Op deze manier kun je het beste ontdekken wat het beste formaat crossmotor voor jou is.

  Wel is het zo dat als je nog vrij jong bent het gevaarlijk kan zijn wanneer je gelijk op een 80cc gaat rijden. Dit omdat deze crossmotors vrij snel zijn en niet zo fijn zijn om te leren rijden. Wanneer je echt nog moet wennen aan het bedienen van het gaspedaal en de rem, kun je beter beginnen met een semi-automaat. Lees ook al onze tips voor beginners door.

  Zoals hierboven al beschreven meet je het beste wat de juiste zadelhoogte is door te gaan zitten met je blote voeten plat op de grond. Zodra je de juiste zadelhoogte weet, kun je gaan kijken naar motoren met die hoogte. Heb je nou een hele mooie motor gevonden, maar ben je eigenlijk net te klein? Bij de meeste motoren kun je het zadel verlagen. Dit scheelt al ongeveer 3cm. Daarnaast kun je bij sommigen ook nog een verlagingsset kopen, wat je ook nog eens 3cm scheelt.

  Globaal leeftijd-lengte overzicht

  Onderstaand vind je een overzicht met verschillende leeftijden en het advies met betrekking tot het kopen van een crossmotor. Let wel; dit is een globaal advies. Kijk altijd goed of je goed op de motor zit, met je voeten bij de grond kunt komen en of je het gewicht op kunt vangen wanneer dit nodig is.

  • 3 tot 7 jaar – 50cc crossmotor
  • 5 tot 9 jaar – 50/70cc crossmotor, zadelhoogte tussen de 43 en 66 cm
  • 7 tot 10 jaar – 110cc crossmotor, zadelhoogte tussen de 66 en 73 cm
  • 10 tot 12 jaar – 110/125cc crossmotor, zadelhoogte tussen de 73 en 81 cm
  • 157cm – 125cc crossmotor, zadelhoogte tussen de 73 en 81 cm
  • 162cm – 140cc crossmotor, zadelhoogte tussen de 76 en 86 cm
  • 167cm – 140/150 of 250cc crossmotor, zadelhoogte tussen de 86 en 93 cm
  • 172cm – 125/150 of 250cc crossmotor, zadelhoogte tussen de 86 en 96 cm
  • 178cm – 250cc crossmotor of hoger, zadelhoogte tussen de 91 en 96 cm
  • 182cm – 450cc crossmotor of hoger, zadelhoogte tussen de 95 en 98 cm

  Het juiste formaat crossmotor voor kinderen

  De juiste maat van een crossmotor voor kinderen is lastiger, omdat je twee andere factoren hebt om te overwegen: (1) een motor kopen waar het kind zich comfortabel op voelt en niet door geïntimideerd is, en (2) een motor die toelaat dat het kind nog zal groeien, zonder de noodzaak om hun motor elk jaar te vervangen voor een grotere.

  Bovenstaande tabel geeft je ook een indicatie voor het juiste formaat motor voor kinderen. Probeer daarbij aan de ondergrens te zitten bij de aanschaf van een motor, zodat als uw kind groeit het formaat langer voldoende blijft.

  Op het moment dat uw kind echt plat met beide voeten op de grond komt te staan wordt het toch tijd op zoek te gaan naar een nieuw formaat.

  Als je van plan bent uw kind te leren rijden lees dan ook even onze post door met tips voor het leren crossmotor rijden aan kinderen.

  Verschillende modellen crossmotor naar zadelhoogte

  • Met een zadelhoogte tussen de 43 en 66 cm is een Honda CRF50F een goede keus
  • Met een zadelhoogte tussen de 66 en 73 cm is een Yamaha TT-R110E een goede keus
  • Met een zadelhoogte tussen de 73 en 81 cm is een Honda CRF125F BW een goede keus
  • Met een zadelhoogte tussen de 76 en 86 cm is een Kawasaki KLX140L een goede keus
  • Met een zadelhoogte tussen de 86 en 93 cm is een Honda CRF230F een goede keus
  • Met een zadelhoogte tussen de 86 en 96 cm is een Yamaha WR250R een goede keus
  • Met een zadelhoogte tussen de 91 en 96 cm is een Suzuki RM-Z250 een goede keus
  • Met een zadelhoogte tussen de 95 en 98 cm is een Yamaha WR450F een goede keus

  Let wel dat het erg afhankelijk is van de persoon, of de motor ook fijn zit. Het is belangrijk dat jij er vertrouwd mee raakt, jij bent tenslotte degene die erop moet rijden.

  Ik hoop je een beetje op weg geholpen te hebben bij het kiezen van het juiste formaat crossmotor voor jou of uw kind. Als je net begint met rijden heb ik ook een post met tips voor beginnende rijders, welke ik je zeker aanraad te lezen.