Ga naar de inhoud
Home » Wanneer moet je de helm vervangen van je crossmotor of quad?

Wanneer moet je de helm vervangen van je crossmotor of quad?

  Uiteraard staat er op een helm geen houdbaarheidsdatum, het is immers geen consumptie product. Maar hoe weet je dan wanneer jij je crossmotor helm wel moet vervangen? Het is namelijk niet zo dat jouw helm heel lang mee gaat. Zelfs als je er geen ongelukken mee hebt, dient hij uiteindelijk wel vervangen te worden. Als we de fabrikanten moeten geloven, is het verstandig je crossmotor helm te vervangen wanneer deze 5 jaar oud is.

  Helmen voor crossmotoren zijn geen kleine investering, dus wil je ze graag zo lang mogelijk gebruiken. Tegelijkertijd wil je natuurlijk ook zorgen dat je helm zo veilig mogelijk is voor het geval je valt.

  Moet je je helm na 5 jaar vervangen?

  Natuurlijk heeft een helm natuurlijke slijtage, net als alle andere dingen die je regelmatig gebruikt. Het verouderen van de materialen draagt bij aan het verslechteren van de functionaliteit. Maar de lijm, hars en andere materialen die gebruikt worden in de productie, zijn ook maar tot op zekere hoogte stabiel. Er zijn verschillende factoren die ervoor zorgen dat de materialen van de helm aangetast worden, en hij daardoor zijn werking langzaamaan kwijtraakt. Bij die factoren moet je onder andere denken aan warmte, UV-straling, vocht, huidvetten, haarproducten maar ook cosmetica en schoonmaakmiddelen.

  Hoe snel jouw helm verouderd heeft ook te maken met hoe vaak jij je helm gebruikt. Wanneer jij je helm dagelijks of wekelijks gebruikt, zal hij eerder vervangen moeten worden dan wanneer jij hem maar een paar keer per jaar gebruikt. De genoemde 5 jaar moet je dan ook zien als vuistregel, omdat niet iedereen zijn helm even vaak gebruikt.

  Niet elke helm bestaat uit het zelfde materiaal

  Wanneer jij een helm hebt dat gemaakt is van polycarbonaat, kun je er vanuit gaan dat jouw helm ongeveer 5 jaar mee gaat. Dit komt vooral door de UV-straling. Wanneer jij een helm hebt met glasvezel of carbon, zou de helm veel langer mee moeten (kunnen) gaan. Echter ligt het ook zeker aan de binnenvulling van je helm. In de praktijk zou een helm met glasvezel of carbon net zo lang mee gaan als een helm met polycarbonaat.

  Wanneer is je crosshelm aan vervanging toe?

  Het is verstandig je helm te vervangen wanneer hij een flinke klap heeft gehad. Dit kan zijn doordat hij per ongeluk van een hoogte is gevallen, maar bijvoorbeeld ook wanneer jij een ongeluk hebt gehad. Ook wanneer je helm er uitgeleefd uit begint te zien, of wanneer er inkepingen en witte krassen te zien zijn, is het verstandig een nieuwe helm aan te schaffen.

  Wanneer de voering los begint te hangen of wanneer het sluitingssysteem niet meer goed werkt, of wanneer je helm los begint te zitten is het ook verstandig direct een nieuwe helm te kopen! Weet je niet of je helm te los zit? Zet je helm op, maak de sluiting vast en schud je hoofd heen en weer. Als de helm nu afzonderlijk beweegt van je hoofd zit hij te los en is het tijd voor een nieuwe.

  Wanneer vervangen bij weinig gebruik van de helm?

  Ook wanneer jij je helm niet vaak gebruikt, zou hij uiteindelijk vervangen moeten worden. Maar, moet je dan ook die vuistregel van 5 jaar aanhouden? Het is belangrijk om te checken of je helm nog helemaal OK is. Niet alleen van de buitenkant, maar ook zeker de binnenkant! Weet je niet hoe dit moet, of twijfel je, dan kun je altijd naar een speciaalzaak gaan om daar advies te vragen. Mocht het zo zijn dat je helm te los begint te zitten, kunnen ze dat meestal ook voor je aanpassen, zodat je er nog even mee vooruit kan.

  Moet je je crosshelm vervangen na een val of ongeluk?

  Het kan natuurlijk iedereen eens gebeuren dat je helm van een hoogte valt, of uit je handen valt en op de grond stuitert. Het kan dan zo zijn dat hij vanaf de buitenkant niet beschadigd lijkt, maar dit kan wel aan de binnenkant zo zijn. Een helm bestaat uit twee lagen en bij een val kan het zo zijn dat de buitenste laag terug veert, maar dat de binnenste laag wel beschadigd is. Daarom word het ook afgeraden een tweedehands helm aan te schaffen, omdat je niet kan zien of er van binnen beschadigingen zijn opgetreden.

  Ook al zie je helm er aan de buitenkant dus nog prima uit, als jij weet dat deze een klap te verduren gehad heeft, vervang hem dan. Neem geen onnodige risico met iets zo belangrijk als je hoofd!

  Onderhoud van je crosshelm

  Wanneer jij je helm goed onderhoudt, blijft hij langer in een betere conditie en zo kan de levensduur verlengt worden. Er zijn verschillende producten te verkrijgen voor het onderhouden van je helm maar je kunt de buitenschaal ook reinigen met alleen water. Mocht het zo zijn dat je hardnekkig vuil er niet af krijgt, dan kun je een beetje afwasmiddel aan het water toevoegen. Allesreiniger en glasreiniger word afgeraden.

  Conclusie

  Of je helm dus aan vervanging toe is, valt vanachter de computer moeilijk te zeggen. Ik raad daarom altijd aan om goed naar je helm te kijken (zowel aan de binnen als buitenkant) en op basis hiervan zelf te beslissen of deze nog goed is. Als je twijfelt, is het altijd een goed idee om ermee langs een specialist te gaan zodat deze ernaar kan kijken.

  Raak niet direct in paniek als je je helm van een kleine hoogte hebt laten vallen, waarschijnlijk is er niks mis mee, maar controleer het wel goed. Ik raad mensen altijd aan een kwaliteits- helm van een goed merk aan te schaffen, om geen risico op zwaar letsel te lopen!