Ga naar de inhoud
Home » Benzine of elektrische crossmotor kopen – Waarom wel of niet?

Benzine of elektrische crossmotor kopen – Waarom wel of niet?

  Electricity plug

  Het is nogal een bijzondere ervaring om op een elektrische crossmotor te rijden. Maar het is meer dan het geluid alleen natuurlijk. Dankzij alle ontwikkelingen op het gebied van groene energie en zuinig omgaan met het milieu zijn er heel wat vooruitgangen geboekt op het terrein van elektrische motoren.

  Auto’s, scooters, steps, skateboards, fietsen, motoren maar ook crossmotoren worden uitgerust met een elektrische motor vanwege meerdere redenen. Groene energie en geen uitstoot van verbrandingsstoffen zijn goede drijfveren. Ontwikkelingen staan zeker niet stil en de toekomst kan alleen maar beter worden.

  Op zoek naar een crossmotor voor kinderen? Lees dan meer over de voordelen van een elektrische motor voor kinderen.

  Brandstof optioneel

  Een elektrische motor is natuurlijk een ander technisch geheel dan een benzine motor. Alleen hebben ze beiden iets gemeen en dat is dat ze allebei niet van vocht houden. Bij een benzine motor moet er geen water in de tank komen en elektra en water is vanzelfsprekend een slechte combinatie. Een andere factor waar beiden mee te maken hebben is brandstof. Het moeten opladen van de accu van een elektrische motor lijkt op het eerste gezicht onhandig en tijdrovend maar benzine kost ook het nodige aan geld en belast het milieu toch zwaarder.

  En onderhoud, dat is ook iets wat beiden met elkaar gemeen hebben. Het schoonhouden en oppoetsen van een motor hoort bij het bezit ervan om veilig en ook netjes de weg over te kunnen. Een crossmotor heeft helemaal veel onderhoud nodig vanwege de zware belasting van het rijden op een parcours.

  Wat is er anders aan een elektrische crossmotor

  Een elektrische crossmotor is natuurlijk niet volledig het zelfde als één op benzine. Hieronder behandelen we een aantal punten die je in overweging moet nemen als je er over na zit te denken één aan te schaffen.

  De techniek achter een elektrische crossmotor

  Elektrische motoren zijn een technisch hoogstandje evenals een benzinemotor natuurlijk. Alleen is het starten van een crossmotor op benzine lastiger dan het starten van een elektrische motor. De Kickstarter kan weleens weigeren en dan is het even doorzetten om de motor toch aangetrapt te krijgen. Bij een elektrische motor is het gewoon een kwestie van de sleutel in het contact doen en de schakelaar omzetten en de lampjes gaan aan.

  Voor de jongere motorrijders is dit natuurlijk ideaal omdat het een totaal andere, maar makkelijkere ervaring is. Verder ziet een crossmotor, elektrisch of op benzine, er kort door de bocht gezegd, bijna hetzelfde uit. Maar in plaats van een gat in de benzinetank heb je nu te maken met een stekker.

  Geluid en je omgeving

  Het verschil elektrische crossmotor, benzine crossmotor is niet in één zin samen te vatten. Het is een bijzondere ervaring wanneer je voor het eerst een elektrische motor voorbij hoort komen. Het lichte gezoem staat niet in verhouding tot het brullende en knetterende geluid van benzine motoren. Maar het bijzondere is dat bij het crossen door bijvoorbeeld een bos, je de takken onder de wielen kunt horen kraken omdat deze geluiden niet worden overstemd door het geluid van een benzine motor.

  Zelfs praten met een andere motorrijder gaat gemakkelijker dan voorheen. Niet alleen voor de rijders maar ook voor mensen en dieren in de omgeving is het een stuk aangenamer voor de oren.

  Het bereik van een elektrische crossmotor

  Sinds de opkomst van de elektrische motor is men ontzettend hard bezig om het bereik ervan te vergroten. Of het nu om een elektrische fiets, auto of motor gaat. De actieradius is altijd belangrijk of je nu aan het crossen bent of kilometers wilt maken op de snelweg. De belasting van de accu tijdens het off the road rijden is groot, maar de accu’s zijn zeker verbeterd in de afgelopen jaren. Rustig rijden zorgt er natuurlijk voor dat je verder kunt komen dan wanneer er ruw wordt gereden.

  KTM_Freeride_E-XC_(RGB)-all-electric-bike

  Hoeveel kracht hebben elektrische crossmotoren?

  Veel meer dan je zou verwachten. De koppel is enorm van een elektrische motor. Het is verbazingwekkend hoeveel kracht er in één keer wordt vrijgegeven, en dat praktisch zonder enig geluid. Het voordeel met een elektrische motor is dat er niet hoeft te worden geschakeld. Het is een kwestie van gecontroleerd de gashandel opendraaien en genieten van de snelheid. Voor onervaren rijders is dit wel even wennen want het voelt aan alsof je op een raket vooruit wordt geschoten. Lees ook mijn tips voor beginnende rijders.

  Groen rijden is de toekomst

  De uitstoot, de herrie en het onderhoud van een benzine motor heeft zeker een romantisch karakter alleen is het is onderhoud van een elektrische motor gemakkelijker. Het vervangen van de bougies, filters en ketting is niet meer nodig want een elektrische motor zit anders in elkaar, er is namelijk maar één aandrijfriem van de motor naar het achterwiel. Makkelijker kan bijna niet. Het is dus een kwestie van de banden op de juiste spanning houden en kijken naar de conditie van de aandrijfriem.

  Bijna hetzelfde, op de uitlaat na dan

  Geen uitlaat en geen benzinetank meer, het zijn mooie ontwikkelingen. Het groene karakter en de enorme snelheid waarmee er opgetrokken kan worden zijn een prachtige basis om verder te ontwikkelen. Wanneer de fossiele brandstoffen op zijn is er geen andere optie dan over te stappen op elektrische motoren. Elektrische motoren om te crossen zijn ideaal voor kinderen die zich willen bezighouden met motorcross, juist ook vanwege het bedieningsgemak. Geen kickstart en het niet te hoeven schakelen tussen de versnellingen geeft meer energie en aandacht voor het rijden op de crossbaan.

  Een elektrische crossmotor kopen, goed idee of niet?

  Er is een verschil in elektrische crossmotor voor zowel voor de jonge als de oudere rijders. De volwassen versies hebben natuurlijk veel meer vermogen. Een elektrische crossmotor kopen met een classic look of met een modern strak uiterlijk is allemaal mogelijk, inmiddels valt er heel wat te kiezen. Ook wanneer het over de accu’s gaat is er een ruim aanbod.

  Een groot voordeel is dat er niet meer met een vinger aan de koppeling gereden hoeft te worden. Vanwege alle voordelen zullen elektrische crossmotoren een steeds prominentere plaats gaan innemen op de wereldmarkt omdat het hebben van een raket op wielen gewoon ontzettend gaaf is. Een elektrische crossmotor kopen is zo gek nog niet.