Ga naar de inhoud
Home » Crossmotor of quad (ATV) kopen? De verschillen vergeleken

Crossmotor of quad (ATV) kopen? De verschillen vergeleken

  verschillen crossmotor en quad

  Hoe te kiezen tussen een crossmotor of quad?

  Soms zie je door de bomen het bos niet meer en om een keuze te maken wat beter bij jou past zal ik beginnen met alle verschillen tussen een crossmotor en quad eens voor je op een rijtje te zetten, de voor- en de nadelen zodat jij makkelijker een afweging kunt maken.

  Een crossmotor wordt ook wel dirt bike genoemd en als we het over een quad hebben spreekt men vaak van ATV, All Terrain Vehicle. Beide namen spreken natuurlijk al voor zich. Maar wat is een Dirt bike of een ATV nou precies?

  Zijn quads veiliger dan crossmotors?

  Hoe zit het met de veiligheid van deze twee voertuigen? Uiteraard heeft het alles te maken met wie het apparaat bestuurd en hoe de eigenaar van het voertuig er mee om gaat. Het zal je misschien verbazen, maar het aantal ongelukken met quads is aanzienlijk hoger dan het aantal ongelukken met crossmotors, ook zien we een groot verschil in de ernst van de ongelukken.

  Waar heeft dit precies mee te maken?

  Een quad voelt dan misschien wel veiliger en stabieler aan dan een crossmotor, maar dit is helaas niet zo. In eerste instantie is het makkelijker om te leren rijden op een quad dan op een crossmotor. Hierdoor kan een bestuurder van een quad vaak het gevoel krijgen dat vol gas en roekeloos een hoek om rijden minder kwaad kan, maar dit leidt echter wel tot meer ongevallen. Bij ongelukken met een quad gaat een quad vaker over de kop. Door het gewicht van de quad is de klap harder dan wanneer een crossmotor over de kop gaat en ook vele malen gevaarlijker wanneer een zware quad op je terecht komt. Als we de cijfers bekijken gebruiken quadrijders over het algemeen minder vaak een helm dan crossmotorsrijders, wat ook kan leiden tot ernstig letsel.

  Wees hier bewust van en draag ten alle tijden een helm! Ik zou geen reden kunnen bedenken waarom je dit niet zou doen eigenlijk.

  Zijn crossmotors of quads seizoensgebonden?

  In welke maanden van het jaar kun je je ATV of crossmotor gebruiken? Het voordeel van een quad is dat je deze eigenlijk het hele jaar door kunt gebruiken. Of het nu regent en er veel bladeren op de weg liggen, sneeuwt of ijzelt of dat het stralend zonnig weer is. Een quad heeft meer grip bij gladheid en natte wegen of paden.

  Een tweewieler is vele malen gevoeliger voor regen of sneeuw en zou ik niet willen aanraden te rijden in de winter. Die van mij staat altijd veilig opgeborgen in de wintermaanden.

  Voor beide geldt wel dat je er rekening mee moet houden dat rijden in de winter erg koud kan zijn. Al bereid je je nog zo goed voor en draag je speciale beschermende winterkleding, als eenmaal de wind door je kleding en handschoenen heen komt of in je gezicht dan warm je niet snel meer op en duren de ritjes erg lang, waardoor je ook weer je focus kunt verliezen.

  Offroad?

  Persoonlijk vind ik een van de tofste aspecten aan ‘off-roading’, als ik het zo kan noemen, het nemen van de kleine, onverharde paden in de natuur of in moeilijk te bereiken gebieden. Vaak zijn dit hele smalle paden. Dit is voor mij de uitdagende kick van het rijden.

  Het grote verschil tussen crossmotor en quad is:
  Gezien de breedte van een quad maakt dit het vaak onmogelijk om door deze smalle paadjes te rijden. Ook het eventueel omdraaien wordt een lastig verhaal met een quad. Een crossmotor daarentegen is beter geschikt voor offroad paden. Er zitten minder risico’s aan verbonden.

  Een utilityquad of landbouwquad zijn de zwaardere quads en zijn voorzien van een sterke motor en 4×4 aandrijving. Deze quads zijn beter geschikt om offroad mee te gaan en kunnen over bijna alle obstakels heen klimmen. Een elektrische- of sportquad daarentegen zal het bij het ruigere werk laten afweten en vastlopen. Deze quads zijn meer geschikt voor vlakke wegen en hoge snelheden.

  Dan nog wat laatste feitjes over de verschillen tussen de twee voertuigen. Een crossmotor is, over het algemeen, goedkoper dan een quad. Niet alleen in aanschaf, maar ook in onderhoud. Dit is niet in alle gevallen waar natuurlijk. Het hangt af van het model, bouwjaar, de kracht van de motor en of de eigenaar er zuinig mee om gaat en nog wat dingen. Maar als we het over de gehele linie bekijken is een crossmotor minder duur.

  Ik raad mensen vaak mensen aan te beginnen met een tweedehands crossmotor om de kosten nog verder te drukken. Je kunt hier mijn tips bij het kopen van een tweedehands crossmotor lezen.

  quad off-road

  Crossmotors zijn makkelijker te vervoeren.

  Stel je wil met wat vrienden gaan rijden. Als je een vrachtwagentje of een grote aanhanger hebt, is het makkelijk om meerdere motoren tegelijk te vervoeren, met een quad is dat een ander verhaal gezien de grootte van het voertuig.

  Is de adrenalinekick bij een crossmotor groter dan bij een quad? Misschien dankzij het lichtgewicht van de motor alhoewel je op een quad ook een machtig gevoel krijgt. Het is maar net waar jij van houdt.

  Een quad is veel functioneler, comfortabeler voor langere afstanden en makkelijker wanneer je wat meer spullen meeneemt. Denk hierbij aan een camping trip (bijvoorbeeld in de Amerikaanse of Canadese natuur, hier in Nederland zie je dit eigenlijk niet) of iets dergelijks, met een crossmotor kun je alleen een rugtas meenemen.

  Ik hoop dat na het lezen van deze verschillen het duidelijk voor je is, waar jij precies naar op zoek bent. Al kun je geen appels met peren vergelijken en blijven het twee totaal verschillende voertuigen met verschillende opties. Een crossmotor of quad, het een is niet beter dan het ander, het is een persoonlijke voorkeur.

  Waar je voorkeur ook naar uit gaat, heel veel rij plezier gewenst en wees ten alle tijden voorzichtig! Heb je besloten een crossmotor te kiezen? Lees dan mijn aankooptips voor een tweedehands crossmotor!