Ga naar de inhoud
Home » Bochten maken op je crossmotor – zo doe je het goed.

Bochten maken op je crossmotor – zo doe je het goed.

  crossmotor bocht

  Bochten maken hoeft niet moeilijk te zijn en kan ook op veel manieren. Echter is het wel belangrijk om eerste de basis onder de knie te krijgen voordat je aan de slag gaat met meer gevorderde technieken.

  Een goede crossmotor bocht maken is een belangrijk onderdeel van het motorcrossen. Ze zeggen weleens dat springen tijdens het crossen voor de show is, maar dat de bochten uiteindelijk de rondetijden bepalen. Het is dan ook niet voor niets dat heel veel motorcrossers uren trainen in zogenaamde ‘turn tracks’. Dit zijn speciale korte banen waarin ze alleen maar bochten rijden. Ik heb een aantal praktische tips voor je hoe je een goede motorcross bocht kunt maken.

  Bochten maken op je crossmotor kan op veel manieren. Het is noodzakelijk om deze verschillende manieren onder de knie te krijgen om jezelf ervan te verzekeren in elke situatie een goede bocht te kunnen maken. Echter voordat je al deze technieken kan leren is het noodzakelijk om de basis van het maken van goede bochten onder de knie te krijgen, daar gaat deze pagina over. Als je eenmaal de basis onder de knie hebt zal je merken dat bochten maken een stuk soepeler en sneller verloopt en dat het een stuk minder energie van je zal vragen.

  Tips voor de perfecte bocht op je crossmotor

  In eerste instantie is het aan te raden om goed af te remmen voor de bochten (lees hier onze rem tips), zodat je je goed kan focussen op je techniek. Heb je eenmaal de basis remtechniek onder de knie, dan kan je de bochten met meer vaart nemen.

  1. Hoofd omhoog – armen omhoog – ellebogen recht

  Hou je hoofd omhoog tijdens het crossen, hiermee hou je een goede focus op de baan en kun je de komende bocht goed overzien. Hiermee ben je ook in staat om vooruit te kijken. Je kijkt niet in de bocht en je blik is alweer een stukje vooruit. Hou je armen hoog en je ellebogen recht. Hiermee zorg je ervoor dat je actief en alert bent. Je bent bewegelijk en kunt overal direct op reageren.

  2. Eén met de crossmotor

  Een goede crossmotor bocht maken kun je doen door één te zijn met de motorfiets. Klem de motorfiets vast met je knieën tijdens het crossen. Hiermee voel je jezelf verbonden met de machine en kun je een goede motorcross bocht rijden. Dit in combinatie met je hoofd omhoog, hoge armen en rechte ellebogen zorgt dit voor eenheid met de motorfiets.

  3. Soepel en voorbereid

  Kies voor een lijn op de baan en blijf deze volgen. Een vaste lijn kiezen zorgt ervoor dat dat je per ronde steeds beter aanvoelt hoe de ronde nog beter en sneller kan worden gereden. Hierdoor herken je per ronde ook de situaties steeds beter en kun je hier nog beter op inspelen. Belangrijk is ook om voor de bocht klaar te zijn met schakelen wat ervoor zorgt dat je jezelf alleen maar hoeft te richten op het gas en op het sturen. Uiteindelijk zorgt een vaste lijn en een goede voorbereiding op iedere bocht ervoor dat je steeds sneller wordt en heerlijk soepel door de bochten rijdt.

  4. Staand een bocht nemen kan ook

  Dit is een meer geavanceerde techniek en kan goed van pas komen als je een parcours rijdt waar staan vereiste is. Het is lastiger om goed te doen maar kan er voor zorgen dat je meer energie overhoudt, en kan er zelfs voor zorgen dat je sommige bochten sneller kan maken. Om staand een bocht te nemen leun je rustig de kant op die je op wilt gaan en verplaats je je gewicht naar de linker of rechter pedaal afhankelijk van de kant waarop jij de bocht witl maken.

  5. Veel oefenen

  Het maken van een bocht op een crossmotor is een zeer belangrijk onderdeel van deze sport. De laatste tip die ik voor je heb is om vooral heel veel te gaan oefenen. Hiermee word je steeds beter en ga je langzaam maar zeker steeds betere bochten rijden op je motor. Je zult steeds beter worden als je veel oefent en je wordt steeds meer één met jouw machine.

  Nogmaals: voor goed bochtenwerk is het belangrijk om je hoofd en armen hoog te houden en je ellebogen recht. Gebruik je knieën om verbinding te maken met de motorfiets en zorg ervoor dat je altijd je lijn volgt en voorbereid bent op iedere bocht.

  Als laatste

  Net als bij elk ander onderdeel van crossmotor rijden, is het bij het oefenen van je bochttechniek noodzakelijk je hoofd en aandacht er goed bij te houden. Verdeel het maken van bochten in verschillende stappen, en oefen deze stuk voor stuk apart.

  Met deze tips wordt iedere bocht straks heerlijk om te rijden. Ik wens je alvast heel veel bochtenplezier!