Ga naar de inhoud
Home » Wat is de beste 50cc crossmotor voor kinderen?

Wat is de beste 50cc crossmotor voor kinderen?

  Als je kind besloten heeft dat hij of zij een crossmotor wil hebben en jij staat daar als ouder volledig achter, is het tijd om uit te zoeken wat dan de beste crossmotor voor kinderen is.

  Er zijn veel verschillende motoren, en geen één is hetzelfde. Het is dus belangrijk dat je weet waar je aan begint, maar vooral dat je weet wat nou de perfecte motor is voor jouw kind.

  Waar moet je op letten bij een goede crossmotor?

  Er zijn een aantal punten waar je goed op moet letten wanneer je een crossmotor voor je kind uit gaat zoeken. De belangrijkste punten zijn:

  1. Zadelhoogte
  2. Type motor
  3. Wielgrootte
  4. Startsysteem

  1. Zadelhoogte

  Het eerste wat je je af moet vragen is welke maat het meest geschikt is voor je kind. Er zijn veel mensen die de zadelhoogte bepalen aan de hand van de leeftijd van het kind. Natuurlijk is dit een redelijke richtlijn, echter is elk kind verschillend en is het ene kind van vijf jaar langer als het andere kind dat net zo oud is.

  De beste manier om te bepalen of je de juiste zadelhoogte hebt, is om het kind op de crossmotor te laten zitten met blote voeten. Wanneer de voeten gedeeltelijk plat op de grond kunnen staan, heb je de juiste hoogte. Wat je ook kunt proberen is om het met motorlaarzen aan te doen, dan weet je zeker dat de hoogte goed is. Zorg er wel voor dat je kind niet helemaal met platte voeten op de grond staat. Dit is zonde want, dan groeit hij/zij ook snel uit de motor.

  Voor meer tips over de juiste crossmotor hoogte kan je dit artikel raadplegen.

  2. Type motor

  Voor een kind kun je het beste starten met een 50cc crossmotor. Deze heeft niet zoveel kracht en weegt niet zoveel, zodat ze makkelijker kunnen leren rijden. Deze crossmotors zijn geschikt voor kinderen tot ongeveer zeven jaar. Daarna kun je gaan kijken naar een motor tot de 125cc. Motors van 250cc en hoger zijn echt voor jongvolwassenen en volwassenen.

  Een elektrische crossmotor kan ook het overwegen waard zijn. Lees er hier meer over.

  3. Grootte van de wielen

  Er zijn twee verschillende soorten wielen voor deze crossmotors. Grote wielen, en kleine wielen. Wat het verschil is?

  De grote wielen zorgen voor meer stabiliteit, zijn zachter en zorgen ervoor dat je hobbels in de weg minder voelt. Wel zijn ze een aanzienlijk stuk zwaarder.

  De kleine wielen zijn lichter waardoor je sneller kunt draaien. Wel is het zo dat je minder keus hebt in de banden.

  Hoe je nou het beste kunt bepalen wat er voor jou kind het meest geschikt is? Ook hierbij kun je je kind het beste op de motor laten zitten. Kunnen ze veilig bij de grond, en kunnen ze het gewicht van de motor aan? Dan is het prima om voor een groter formaat te gaan..

  4. Startsysteem

  De meeste crossmotors voor beginners hebben een elektrische start, wat betekend dat ze de motor kunnen starten met één druk op de knop. Wanneer je overgaat op een motor met meer cc, komt de kickstart in beeld. De eerste paar keer zul je je kind moeten helpen met starten, als zij de kickstart nog niet gewend zijn.

  De beste 50cc crossmotor

  Nadat je alles hebt overwogen wil je een crossmotor voor je kind gaan kopen. Maar wat is nou de beste crossmotor voor kinderen? Ieder kind is natuurlijk verschillend, en je zou echt goed moeten gaan zitten op een crossmotor om te kijken of je er goed en comfortabel op zit. Onderstaand vind je enkele voorbeelden van 50cc motors die wij aanraden:

  • NRG 50cc – deze crossmotor heeft een watergekoelde tweetakt motor en een automatische koppeling, wat wel zo fijn is voor beginners.
  • Yamaha PW50 – ook deze 50cc crossmotor is volautomatisch en heeft daarnaast een aantal veiligheidsvoorzieningen.
  • Honda CRF50 – deze crossmotor geeft je veel waar voor je geld, een echte aanrader dus.

  Belangrijk blijft wel dat je kind altijd eerst uitvoerig moet testen of hij/zij wel comfortabel en goed op de 50cc crossmotor zit. Dit is bij elk kind verschillend, en dus is het verstandig om meerdere crossmotors uit te testen voordat er bepaalt wordt welke crossmotor er uiteindelijk mee naar huis gaat.

  Eenmaal thuis zal je kind in het begin nog een beetje onwennig zijn, omdat hij/zij alles nog moet leren. Maar met de juiste hulp en de juiste info is dit ook al snel verleden tijd. Voor je het weet is je kind klaar voor een grotere en vooral snellere versie!

  Lees ook mijn tips door om kinderen te leren crossmotor rijden. Zo ben je gegarandeerd van succes!

  Wat kost een 50cc crossmotor voor kinderen?

  Crossmotoren, en vooral de 50cc motoren, houden over het algemeen hun waarde goed vast. In dit segment kan het dus absoluut geen kwaad een paar jaar oude motor te kopen. Lees mijn tips voor het kopen van een tweedehands crossmotor door om goed te weten waar je op moet letten!

  Tenzij je een krachtige KTM of een andere racemotor koopt raad ik aan niet meer dan 1000-1200 euro uit te geven aan een gebruikte 50cc-crossmotor.

  Hieronder geef ik een indicatie van het bedrag dat je kunt verwachten kwijt te zijn aan een crossmotor voor je zoon of dochter. Dit geldt voor de meeste grote merken. Als je goed kunt onderhandelen weet ik zeker dat je een nog scherpere deal op bijvoorbeeld marktplaats kunt vinden.

  • 8 jaar of ouder – 600 tot 850 euro
  • 5 tot 8 jaar oud – 750 tot 900 euro
  • 3 tot 5 jaar oud – 850 tot 1000 euro
  • 1 tot 2 jaar oud – 1000 tot 1100 euro